Artikelen


Er is een ramp gebeurd.

Niet echt natuurlijk maar er blijkt een ongelofelijke fout in mijn gegevens te zitten en dan met name in de tak waar ik zelf vanaf stam. Bij één van mijn voorvaderen namelijk Willem van den Heuvel, gehuwd met Maria Geerlof heb ik als ouders opgevoerd Arien Willems van den Heuvel en Pietertje Gijsbertse Klop uit Hardinxveld. Deze woonde namelijk in de buurt en hun leeftijden maakte dit aannemelijk. 

Samen met de archivaris had ik de ondertrouwakte van Willem en Maria ontcijferd en volgens hem stond daar in dat Willem uit Hardinxveld afkomstig zou zijn. Deze Willem was in de doopboeken de enige die als kind van dit echtpaar in aanmerking kwam.

Nu is (door de ontsluiting van een heleboel archieven op internet) de overlijdens akte van Willem boven water gekomen. Daarin worden zijn ouders vermeld, namelijk Jan van den Heuvel en Tonia Kraaien, en zou hij geboren zijn in Gelderland. Dat is dus een heel ander persoon! Deze Jan en Tonia kwamen al in mijn gegevens voor van een tak Van den Heuvels uit Tiel en omgeving als Jan Jansen van den Heuvel en Teuntje Willemsen Kraaiendal. Het vreemde is echter dat zij al een zoon Willem hadden, deze is getrouwd met Helena Nijpmans en deze heeft ook voor nageslacht gezorgd. Dus er zouden in één gezin twee zonen geboren zijn die allebei de naam Willem droegen (dit ben ik al vaker tegengekomen, namelijk als de vader van de vader en de vader van de moeder allebei Willem heten er ook twee kinderen de naam Willem krijgen, en dan meestal met de toevoeging de oude en de jonge), het is ook niet zo dat dit dezelfde persoon zou kunnen zijn, want allebei hun kinderen worden in dezelfde periode geboren.  Dus ik loop al jaren te verkondigen dat ik ooit de aansluiting tussen de Hardinxveldse tak (waarvan ik dacht zelf van af te stammen) en de Werkendamse tak zou kunnen vinden omdat deze nog geen 500 meter van elkaar af leefden (leven) met alleen maar een stukje water er tussen. Ik weet in ieder geval wel waar mijn eerste bezoek aan een archief deze zomer zal zijn, namelijk het Rijksarchief van de provincie Gelderland en daarna het Gemeente archief van Rotterdam. De gegevens op mijn website zal ik niet direct aanpassen, ik wil eerst de gegevens zelf gecontroleerd hebben.