(Levens)Verhalen

» Allemaal zien     «Vorige 1 2 3 4 5 6 ... Volgende»     » Dia voorstelling

Drievoudige moord in Hasselt, België.

Moord in café Gloerich te Hasselt.

Een dramatisch voorval in de voormiddag van vrijdag 29 september 1916 bracht het anders zo rustige Hasselt in rep en roer en bleef daarna nog lang het gesprek van de dag. Het begon in het café Gloerich bij het tramstation, waar de uit Kampen afkomstige Egbert van den Belt , de 29-jarige schipper van een rijnaak uit Mühlheim aan de Ruhr nietsvermoedend een borrel zat te drinken. Aan een ander tafeltje zat Johannes van den Heuvel , 20 jaar oud, die bij Van den Belt als knecht in dienst geweest was, maar enige tijd daarvoor bij hem was weggelopen, omdat er ruzie zou zijn ontstaan over een bedrag van 28 gulden dat hij nog van de schipper tegoed zou hebben. Verder bevonden zich in het café nog een sleepbootagent en een andere varensgezel.

 

Om kwart voor twee stond Johannes van den Heuvel plotseling op, haalde een Browning uit de zak en riep: “Dit is de laatste borrel die je drinkt, schipper!”. Bij deze woorden legde hij aan op van den Belt en schoot hem in het achterhoofd. De schipper viel onmiddellijk dood neer. Daarna richtte hij de loop van de browning op zijn linkerslaap en trok af.

De ijlings ontboden dokter Van der Hoeven kon van beide personen slechts de dood constateren. De twee lijken werden door de omstanders voorlopig naar de stal van Gloerich gebracht.

Zoals begrijpelijk is, verwekte het gebeuren een geweldige opschudding ter plaatse. Voor het café, waarin het drama zich had afgespeeld, ontstond een mensenmassa die het geval druk ging bespreken. 

Ook voor het gemeentehuis dromden de mensen samen. De 61-jarige veldwachter Remmelt van den Berg , die de Browning in beslag genomen had, stond in het middelpunt van de belangstelling en zo werd er ook gesproken over de mogelijkheid of het wapen nog geladen was of niet. De veldwachter, die van het laatste overtuigd was, wilde dit de omstanders tonen, doch toen knalde er plotseling een schot.

Verschrikt sprak de veldwachter tegen zijn 61-jarige plaatsgenoot Roelof Hoogenkamp de historische woorden: “Schiet ik oe?”. Deze antwoordde: “Ja!”, zeeg ineen en heeft daarna geen levensteken meer gegeven, nauwelijks een kwartier nadat hij zelf behulpzaam was geweest bij het wegdragen van de lijken van de beide schippers. Het lijk van Hoogenkamp, die deze dag voor de gemeente aan het turfdragen was geweest, werd eerst het gemeentehuis binnengedragen en later op last van justitie naar Zwolle overgebracht. De lijken van de twee schippers werden later naar het dodenhuisje op de algemene begraafplaats vervoerd.

Algemeen had men hier te doen met de families van de slachtoffers, doch ook met de alom gerespecteerde veldwachter, die aan het gebeurde geen schuld had, maar hoogstens onvoorzichtigheid als gevolg van onbekendheid met het wapen kon worden verweten.

De veldwachter Van den Berg had in het café de Browning (een pistool) in beslag genomen en het magazijn verwijderd. Door zijn onbekendheid met dit type wapen moet hij over het hoofd hebben gezien dat er zich nog een patroon in de kamer bevond, omdat het wapen kort daarvoor was gebruikt. Toen het (derde) schot geheel onverwacht afging, raakte de veldwachter geheel overstuur. Een arts verklaarde later dat het goed voor zijn zenuwen zou zijn wanneer hij een paar weken uit Hasselt zou gaan. Hij heeft zelf zijn ontslag aangeboden, eervol maar gedwongen. Hij was bijna 29 jaar veldwachter te Hasselt: van 18-01-1888 tot 30-10-1916. Zijn tractement bedroeg 350-400 gulden per jaar. De laatste jaren van zijn leven woonde hij met zijn vrouw in Lochem, waar hij in 1931 op 76-jarige leeftijd overleed.Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in C:\xampp2\htdocs\sites\marco\tng\genlib.php on line 1239
Eigenaar/BronJan Bos http://www.bosgort.nl/schiet.html
Verbonden metJohannes van den Heuvel

» Allemaal zien     «Vorige 1 2 3 4 5 6 ... Volgende»     » Dia voorstelling